Een Stille Kracht: de historie van het Nationaal Dovenfonds

play-sharp-fill

Geschiedenis Dovenfonds

In 1948 werd de dovengemeenschap wereldwijd op de kaart gezet. Dat kwam door de film Johnny Belinda. In deze Amerikaanse film kwam voor het eerst een personage voor dat gebarentaal gebruikte. Uniek voor die tijd. Johnny Belinda leidde tot een internationale geldinzameling voor de dovengemeenschap. En met de opbrengsten van deze inzameling werd in Nederland de voorloper het Dovenfonds opgericht, Stichting Dovenzorg. Dat was in 1951.

Er is veel veranderd in de loop van de tijd. Toen de Stichting Dovenzorg opgericht werd, bestond het bestuur uit 1 vertegenwoordiger per dovenschool. Dat waren allemaal bestuurders van de dovenscholen. Alleen de school in St Michielsgestel stuurde geen vertegenwoordiging. Er waren 4 horende en 5 dove bestuursleden. Na verloop van tijd kwam er een omslag. De dovengemeenschap wilde haar eigen boontjes doppen. Alleen de dove bestuursleden bleven over.

Een van de belangrijkste donaties van de Stichting Dovenzorg ging naar de Volkshogeschool voor doven en slechthorenden in Bergen. Met deze donatie kon de Volkshogeschool in 1955 worden opgericht. De Volkshogeschool verzorgde cursussen specifiek voor doven en slechthorenden. In de loop van de tijd werd het cursusaanbod uitgebreid. Later kon de cursussen ook in Bakkeveen en Oisterwijk worden gevolgd.

Drie takken

In 1970 werd er een nieuwe tak toegevoegd aan het werk van Stichting Dovenzorg. De stichting begon met vormingswerk voor doven, zodat zij zich konden ontwikkelen binnen de maatschappij. Weer later kwam er nog een functie bij: de commissie voor mindervaliden. Voor deze specifieke groep binnen de dovengemeenschap werden vakanties verzorgd.

Beheerstichting Fondsen voor Doven

Op den duur veranderde de functie van Stichting Dovenzorg. Het vormingswerk ging naar Madido. Het tijdschrift Dovenorgaan werd overgenomen door de Dovenraad. Door deze veranderingen bleef er nog een dienst over voor de stichting: het beheer van de fondsen. Bij de nieuwe functie hoorde een nieuwe naam. In 1991 ging Stichting Dovenzorg over in de Beheerstichting Fondsen voor Doven (BFD).

Het Nationaal Dovenfonds

In 2006 richtte Jan Bloemkolk het Nationaal Dovenfonds op. De naam Beheerstichting Fondsen voor Doven paste niet meer. Het Dovenfonds ondersteunt projecten die de empowerment van de dovengemeenschap bevorderen. Ook projecten die de Dovencultuur stimuleren, worden gesteund met een bijdrage. Over het algemeen gaat het om projecten op het gebied van kunst en cultuur en educatie. Maar we willen ook ervoor zorgen dat doven elkaar meer kunnen ontmoeten en zo van elkaar kunnen leren.

Het Drögefonds

In 2012 werd het Drögefonds onderdeel van het Dovenfonds. Het Drögefonds werd in 1967 opgericht door Matthijs Dröge. Het fonds wilde een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van doven en slechthorenden. In eerste instantie verstrekte het Drögefonds voornamelijk subsidies aan doven en slechthorenden die geen geld hadden om deel te nemen aan de cursussen van de Volkshogeschool te studeren.

De focus van het Drögefonds veranderde nadat de Volkshogeschool stopte met cursussen voor doven en slechthorenden. Nog zo’n 10 jaar verstrekte het fonds subsidies aan andere organisaties en evenementen voor doven en slechthorenden. Daarna ging het Drögefonds samen met het Nationaal Dovenfonds.

75 jaar Dovenfonds

Er is veel veranderd in 75 jaar. Veel doven en slechthorenden zijn weerbaarder geworden, zelfstandiger. Helaas geldt dat niet voor iedereen binnen de dovengemeenschap. We zien een kloof, zowel binnen de dovengemeenschap als de samenleving als geheel. Tussen doven die meekunnen met de ontwikkelingen van nu en de doven die daar meer moeite mee hebben.

Ook daar houden we ons mee bezig: hoe kunnen we als Dovenfonds het beste meebewegen? Het Dovenfonds wil er voor iedereen zijn binnen de dovengemeenschap.

Wil je daar over meedenken? Je bent van harte welkom!